Voor wie?
Speltherapie helpt kinderen waarbij de ontwikkeling stagneert of klachten en problemen zich herhalen. Dit kunnen psychosomatische klachten, problemen in contact, gedragsmoeilijkheden of sociale problemen zijn. Ook bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen of kinderen die moeite hebben met het accepteren van een eigen situatie, zoals een handicap (in brede zin), ziekte, verandering in de gezinssituatie, kan speltherapie uitkomst bieden.
Werkwijze
Het kind dat in therapie komt, mag zelf kiezen waarmee hij of zij wil spelen. Het kind krijgt de ruimte om op zijn of haar eigen manier en tempo problemen naar voren te brengen. Door het spelcontact bouwt de therapeut een vertrouwensrelatie met het kind op zodat het zich veilig voelt om in het spel te laten zien waar hij of zij tegenaan loopt.
Doel
Het kind komt in de Speltherapie tot nieuwe inzichten en oplossingen. Dit helpt het kind om te groeien en zich weer verder te ontwikkelen. De therapeut richt zich met een positieve focus op de mogelijkheden van het kind. De therapeut helpt het kind tot groei te komen door gerichte interventies toe te passen. Wanneer het kind zich zelfbewuster gaat gedragen en meer vertrouwen heeft in de eigen gevoelens en mogelijkheden, zowel binnen als buiten de therapie, bouwen we de therapie stapsgewijs af.