‘Wat ik ook zeg of doe, mijn pleegkind is zo gewend alles negatief voor zichzelf op te pakken! Hoe ga ik hem hierbij helpen dit anders te leren doen?’
‘Mijn pleegdochter kan zich totaal niet verplaatsen in wat een ander voelt. Alles draait om haar. Daarmee verlopen haar sociale contacten erg moeizaam. Hoe kan ik haar hierbij helpen?’
Hersenontwikkeling en mentaliseren
Met de ‘hechtingsbril’ op, gaan we tijdens deze bijeenkomst kijken naar de hersenontwikkeling bij kinderen met problemen in hun basisvertrouwen.
Pleegkinderen waarbij de hechting niet goed op gang is gekomen, hebben vaak moeite met de zelfregulatie van hun zenuwstelsel en emoties. Dan hebben ze hun opvoeders hard nodig om nieuwe, spannende of enge situaties aan te kunnen. Maar hóe doe je dat dan?
En in het verlengde hiervan gaan we kijken naar mentaliseren. Wat is dat precies en hoe kun je door te mentaliseren als pleegouders je pleegkind helpen zich beter te verhouden tot andere mensen?
Tijdens deze themabijeenkomst ‘Hechting de Verdieping’, behandelen Stephanie Versluijs Speltherapeut en Sasja Sala, pleegzorgbegeleiders bij Juvent, de verdiepende kennis rondom hechting.
Wat behandelen we?
Je wordt je bewust van welke invloed het hechtingsproces heeft op de hersenontwikkeling van je pleegkind en hoe je hierop invloed kunt uitoefenen.
Je krijgt inzicht in wat jouw pleegkind nodig heeft als het gaat om co-regulatie en wat je daar als pleegouders in kunt bieden. En hoe je d.m.v. mentaliseren je pleegkind kunt helpen een beter inzicht te krijgen in eigen gevoelens, en in die van de ander.
Voor wie?
Alle pleegouders en gezinshuisouders van Juvent.
Praktische informatie en aanmelden
Wil jij ook meer verdiepende kennis over hechting: hersenontwikkeling en mentaliseren? Aanmelden kan tot uiterlijk 14 februari a.s. via onderstaand formulier. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.