Veel pleegkinderen hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt. De manier waarop de kinderen de wereld zien wordt sterk beïnvloed door deze traumatische ervaringen, en daarmee ook het gedrag, de gevoelens en de relaties. Kinderen nemen deze ervaringen mee naar hun pleeggezin. De effecten van de traumatische gebeurtenis, op zowel kind als pleegouder, kunnen een plaatsing van het kind in een pleeggezin verstoren.
Met deze groepstraining voor pleegkinderen willen we pleegkinderen helpen om meer inzicht te krijgen in de mogelijke gevolgen van traumatische gebeurtenissen.
In de groep leren kinderen om met nare herinneringen en gevoelens om te kunnen gaan. De kinderen ontmoeten andere pleegkinderen, wat voor veel pleegkinderen een bron van steun of zelfs een eyeopener kan zijn.

De training wordt gegeven in een groep van minimaal 3 en maximaal 6 pleegkinderen en bestaat uit 6 bijeenkomsten die elk 2 uur duren op de vrijdag:

11 oktober
18 oktober
1 november
8 november
22 november
29 november

Na de laatste bijeenkomst is er nog één individuele afspraak met jouw kind (het drakengesprekje).

De training bestaat uit verschillende modules met een chronologische opbouw. De draak staat tijdens de training symbool voor de nare dingen die de kinderen hebben meegemaakt. Dit wordt uitgelegd aan de hand van een sprookje en een verhaal over drie pleegkinderen. Het doel van de training is om vaardigheden te leren die de kinderen helpen bij het rustiger maken van de draak. Hiervoor krijgen de kinderen een “gereedschapskistje”. Dit kistje wordt tijdens de training gevuld met “gereedschap” dat hierbij kan helpen. Tijdens de  bijeenkomsten hebben we het met de kinderen over verschillende onderwerpen, zoals: wat is trauma, waar heb je last van als je een trauma hebt, veiligheid, steun, ontspanningsoefeningen, gevoelens, gedachten en gedrag. Ook besteden we aandacht aan thema’s die vaak bij pleegkinderen spelen, zoals loyaliteit en hechting.
Na afloop van elke trainingssessie krijgen jullie oefeningen mee voor thuis. Door thuis te blijven oefenen, profiteert het kind optimaal van de training.

De training wordt verzorgd door Sasja Sala, pleegzorgbegeleider bij Juvent en Marian Borg, therapeut en pleegzorgbegeleider bij Juvent.

Voor wie is de training bedoeld?

De training is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar, die traumatische ervaringen hebben meegemaakt en naar aanleiding van deze traumatische gebeurtenissen klachten ervaren. Zij wonen in een perspectief biedend pleeggezin of gezinshuis van Juvent en krijgen begeleiding vanuit Juvent.

De Tem je Draak training is bedoeld voor pleegkinderen van wie de (pleeg)ouders of gezinshuisouders de parallelle pleegoudertraining Zorgen voor getraumatiseerde kinderen volgen of hebben gevolgd. Uitzonderingen hierop zijn in overleg mogelijk.

Praktische info en aanmelden

Wil je deelnemen aan de bijeenkomsten Tem je Draak? Aanmelden kan tot uiterlijk 16 september a.s. via onderstaand formulier. Als je je aanmeldt is dat voor de hele reeks en kan bij de datum in het aanmeldformulier de datum van de eerste bijeenkomst worden ingevuld. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

 

  • MM slash DD slash JJJJ
    Vul hier de (eerste) datum van de bijeenkomst(en)/training(en) in.
  • Voer een nummer in van 1 tot 4.
  • We proberen je vragen te beantwoorden tijdens de bijeenkomst, mits het bijdraagt aan het onderwerp.
  • We brengen jouw pleegzorgbegeleider graag op de hoogte van je aanmelding. Vang je op dit moment geen kind op? Vul hier dan 'WVM' in.