Zijn de verbijsterende gedragingen, gevoelens en opvattingen van jouw pleegkind soms moeilijk te begrijpen? Tijdens deze training leer je door een traumabril naar het gedrag van (pleeg)kinderen te kijken. Als je de invloed van trauma op kinderen begrijpt, helpt het je te weten wat de gedragingen, gevoelens en opvattingen van jouw pleegkind betekenen. En als je het gedrag kunt begrijpen, ben je beter voorbereid, kun je gedrag beter plaatsen en ben je beter in staat traumasensitief te reageren op het gedrag. De balans van je eigen draagkracht verbetert zodat je het kind kunt helpen om te gaan met de effecten van trauma.

De training bestaat uit een serie van 6 bijeenkomsten, die plaatsvinden op vrijdag
11 oktober, 18 oktober, 1 november, 8 november, 22 november en 29 november.

Elke bijeenkomst behandelt een onderdeel van het zorgen voor getraumatiseerde kinderen. Het bijzondere van deze training is dat je hem volgt samen met andere pleegouders én je eigen pleegzorgbegeleider. Hierdoor kun je alle informatie die je ontvangt direct omzetten in maatwerk voor je eigen pleegzorgsituatie.

Deze bijeenkomsten worden verzorgd door Maaike Bakker en Suzanne Molema, pleegzorgbegeleiders bij Juvent.

Wat bieden deze bijeenkomsten jou?

  • Je krijgt theoretische uitleg over de gevolgen van trauma op kinderen, wat dit betekent in het dagelijks leven en wat dit van opvoeders vraagt.
  • Je leert gepast te reageren op de gedragsmatige en emotionele uitdagingen van getraumatiseerde kinderen.
  • Je leert getraumatiseerde kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde verbindingen.
  • Je leert getraumatiseerde kinderen te helpen hun krachten te herkennen en die te ontwikkelen.
  • Je leert getraumatiseerde kinderen te helpen om strategieën te ontwikkelen die nodig zijn om op te groeien tot gezonde en goed functionerende volwassenen;
  • Je wordt gestimuleerd voor jezelf te zorgen en steun te zoeken van en bij anderen.
  • Je ontmoet andere pleegouders die met soortgelijke situaties te maken hebben en kunt ervaringen uitwisselen met elkaar.

Programma

Voorafgaand aan de start van iedere bijeenkomst nemen de trainers het programma met je door. Aan het eind wordt verteld welk onderwerp de volgende keer wordt behandeld. Een globaal programma van elke bijeenkomst:

  • Welkom, korte introductie en kennismaking
  • Theoretische uitleg over de gevolgen van trauma op kinderen
  • Vertaling van de theorie naar jouw pleegzorgsituatie samen met je pleegzorgbegeleider
  • Uitwisseling van ervaringen en vragen

Materiaal

Aan het begin van elke bijeenkomst ontvang je een hand-out van de presentatie van die bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst wordt gebruik gemaakt van diverse werkvormen.

Voor wie?

Voor pleegouders en gezinshuisouders van Juvent.

Praktische info en aanmelden

Wil je deelnemen aan de bijeenkomsten Zorgen voor getraumatiseerde kinderen? Aanmelden kan tot uiterlijk 29 september a.s. via onderstaand formulier. Let op: je schrijft je in voor de serie van 6 bijeenkomsten. Bij de datum in het aanmeldformulier kan de datum van de eerste bijeenkomst worden ingevuld. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

In dezelfde periode hopen we (bij voldoende passende aanmeldingen) de training Tem je draak te organiseren. Deze training is in principe geschikt voor kinderen van 7-12 jaar, waarvan de pleeg-/gezinshuisouders deelnemen aan de training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen. Overleg is echter altijd mogelijk. Kijk voor meer informatie en inschrijfmogelijkheden op deze pagina.

 

  • MM slash DD slash JJJJ
    Vul hier de (eerste) datum van de bijeenkomst(en)/training(en) in.
  • Voer een nummer in van 1 tot 4.
  • We proberen je vragen te beantwoorden tijdens de bijeenkomst, mits het bijdraagt aan het onderwerp.
  • We brengen jouw pleegzorgbegeleider graag op de hoogte van je aanmelding. Vang je op dit moment geen kind op? Vul hier dan 'WVM' in.