Als pleegmoeder zit ik geregeld met mijn handen in het haar. Zit ik heerlijk op de bank een boekje voor te lezen, springt mijn pleegzoon ineens op, pakt in een vlaag de voetbal en geeft er een flinke trap tegen. Weg heerlijk rustig momentje. Nog een voorbeeld: tijdens een barbecue bij vrienden zijn opeens de frikandellen weg. Bij thuiskomst horen we raren geluiden uit de wc. Als we gaan kijken, treffen we daar, jawel, de frikandellen vermalen in de wc aan. Nu we inmiddels 10 jaar verder zijn kan ik hartelijk lachen om deze voorbeelden. Is het dan makkelijk geworden? Niet per sé. Maar ik ben wel ontzetten gegroeid als pleegouder.
Door bijeenkomsten en trainingen valt veel op zijn plaats
In de afgelopen jaren heb ik als pleegouder vele avonden en ochtenden bezocht. Ja, het is plannen geblazen. En soms moest ik mezelf er echt toe zetten. Maar het is zo de moeite waard! Je krijgt inzicht in het gedrag van het kind en van je zelf.
Theoretische kennis helpt
Voor mij zijn de bijeenkomsten zo helpend in het functioneren als pleegouder. Neem het thema hechting. Door de theoretische kennis die ik tijdens een aantal bijeenkomsten heb opgedaan, zijn zoveel dingen op zijn plek gevallen. De uitleg met het magneetje staat me nog goed bij; het principe van aantrekken en afstoten.
Feest van (h)erkenning
Tijdens de bijeenkomsten ontmoet je andere pleegouders. En dat is een feest van herkenning. Je beseft op dat soort momenten weer: ik hoef het niet alleen te doen. Samen kun je obstakels overwinnen. Ook mag je jee kwetsbaar opstellen, benoemen dat het soms heel zwaar is. Hier ervoer ik echt dat samen sterk maakt. En wat is het fijn dat problemen herkend worden en dat je door te delen erkenning en herkenning ontstaat. Dat het opvoeden 2.0 is. Je hebt elkaar zo nodig!
Mijn tip voor andere pleegouders? Pak deze bijscholingsmomenten van Samen Sterk met beiden handen aan. De kostbare kinderen die in je hart zijn gesloten zijn het waard om in te investeren.
Benieuwd naar de bijeenkomsten en trainingen van Samen Sterk? Kijk in de agenda voor de eerstvolgende en schrijf je in. Of informeer bij jouw pleegzorgbegeleider naar het aanbod.
